dimarts, 26 d’abril del 2011

Xampinyons i Agaritina


Una de les sessions del Màster de Gastronomia i Comunicació va tractar dels bolets. Va ser una classe molt interessant, se’m van desvetllar alguns secrets d’aquets aliments que fins llavors no coneixia.

Quasi tothom sap que contenen un percentatge elevat d’aigua, molta fibra i a més tenen vitamines del grup B. En general els bolets són molt versàtils a la cuina, ens permeten integrar-los a moltes preparacions culinàries i donar sabor, color i textures als nostres plats.

Els bolets són uns aliments de tardor, segurament us plantejareu perquè en parlem ara, oi? Bé doncs, hi ha bolets que es cultiven tot l’any com són les gírgoles, els xampinyons i, en els últims anys, també els shitakes. En aquest post vull donar a conèixer un secret dels xampinyons que ens serà molt útil per la primavera i l’estiu.

Serà important cuinar bé els bolets, i fer especial atenció a la familia dels xampinyons ja que contenen una substància que en cru no resulta beneficiosa per l’organisme.
Es tracta de l’Agaritina, és una toxina que tenen alguns bolets, diferents estudis descriuen que l’agaritina que es troba en alguns bolets pot provocar mutacions a les cèl·lules i ser precursora de tumors. Aquesta toxina s’inactiva amb la cocció dels aliments que la contenen.

Així doncs, a partir d’ara si voleu afegir xampinyons a les vostres amanides cuineu-los abans. Els podeu fer gratinats al forn, saltejats, bullits...



Aviat trobareu receptes al bloc!

1 comentari:

  1. Ostres! Justament vas explicar això mateix fa temps quan vam anar a sopar amb K-no pel c/major, on vam demanar amanida, i tu no la vas voler tastar perquè els xampis anaven crus :P

    ResponElimina