dilluns, 28 de maig del 2012

Postres d'aniversari

El meu inici a la cuina va ser preparant receptes dolces quan era molt petita. Malgrat que la pastisseria sigui ciència i requereixi precisió em divertia moltíssim cuinant amb farina, sucre, ous i ralladura de llimona. Els resultats sempre eren satisfactòris. Amb els anys, m'he dedicat més a les receptes salades i a gustos més intensos.

Aquesta setmana recordant vells temps vaig voler preparar un pastís per celebrar un aniversari. Disposava de poc temps, havia de ser una recepta llaminera, atractiva i que pogués menjar-se "el dia després".

Suposo que a totes les cases hi ha uns clàssics que no fallen, a la nostra un dels estrelles era el pastís de formatge, elaborat d'un manera super fàcil i particular. Un pastís de formatge fet amb mató, llet condensada, sense sucre afegit i amb ralladura de llimones d'arbres de pagès.
Feia uns 15 anys que no barrejava la proporció d'aquests ingredients i el resultat va està prou bé, la única recomanació que us faig és preparar la base amb les nostrades galetes maria (si pot ser Marbú dorada) el resultat per mi és millor.


No n'hi havia prou amb el pastís, calia un maridatge que estigués a l'alçada. Un vi dolç, sí. Però quin?
Vaig escollir el VAT 5. Un vi austràlià del celler Deen De Bortoli. Elaborat amb la varietat de raïm Semillon. Un vi que s'elabora amb uns raïms que mentre eren a la vinya van tenir podridura noble i un cop fet el vi es va deixar envellir uns mesos en bótes. El resultat és un vi dolç, sí. I de cap manera un vi empalagós. Té un toc àcid que el fa fàcil de veure i ens recorda a confitura de fruites d'estiu, mel i altres dolços que agraden.


L'últim secret, a l'hora d'emplatar el vaig acompanyar de melmelada d'albercoc que lligava molt bé amb el pastís i amb el vi, gràcies al punt dolç i àcid que té.

Ahhh! No van faltar les espelmes, els llums apagats i un... PER MOLTS ANYS!!!

dimecres, 23 de maig del 2012

Recepta de patacada

Cada vegada som més els que ens toca fer "dinars de patacada", avui us presento una recepta equilibrada, fàcil i ràpida de preparar.

Ahir a la nit mentre feia el sopar vaig aprofitar per rescatar ingredients de la nevera i poder cuinar-me un dinar atractiu per a passar millor la jornada laboral d'avui.

Llacets amb carbassó, api i pernil

Ingredients per a 1 persona

70-80 g pasta en forma de llacets
1/2 carbassó
1 branca petits d'api
100g pernil salat tallat a daus
Sal i Pebre negre
Bitxos
Oli d'oliva verge extra

Preparació

Poseu aigua amb sal al foc, quan arrenqui el bull tireu-hi la pasta i deixeu-la coure uns 8-10 minuts (o el que indiqui el paquet). Escorreu-la i reserveu-la.
Renteu el carbassó i la branca d'api i talleu-ho a trossets petits.
En una paella amb un rajolí d'oli sofregiu les hortalisses fins que comencin a daurar-se. Seguidament afegiu-hi el pernil salat i el bitxo i deixeu-ho enrossir tot junt. Salpebreu-ho al gust. Després d'un parell de minuts ho podeu retirar.
Si us ho mengeu al mateix moment podeu barrejar la pasta amb les hortalisses i emplatar. En cas que ho hàgiu de posar a la carmanyola recomano que ho barregeu en últim moment, ho podeu escalfar al microones.

Comentaris nutricionals

Aquesta recepta és equilibrada per fer un dinar, ja que cobreix aproximadament una tercera part de les nostres necessitats diàries de nutrients, que és el que correspon a un dinar. Per a qui faci règim, haurà de vigilar amb la quantitat d’oli. És un menú adequat per a totes les edats, però sobretot per a joves i adults, ja que conté una bona dosi d’aliments energètics.
Si volguéssim augmentar la dosi de fibra podem fer servir pasta integral, d'aquesta manera augmentarem l'aportació de minerals i ajudarem a millorar el trànsit intestinal.